Savjeti osobama alergičnima na pelud

Savjeti osobama alergičnima na pelud

Savjeti osobama alergičnima na pelud

 • PRATITE ALERGIJSKI SEMAFOR I PELUDNU PROGNOZU I PREMA NJIMA ORGANIZIRAJTE SVOJE DNEVNE AKTIVNOSTI
 • ostanite što je duže moguće u zatvorenim prostorima tijekom sezone cvjetanja biljaka na čiju pelud ste alergični
 • izbjegavajte odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena, kada alergijski semafor pokazuje crveno
 • nosite sunčane naočale tijekom dana
 • boravite u zatvorenim i klimatiziranim prostorima
 • nakon boravka na otvorenom prostoru operite ruke i kosu, istuširajte se, promijenite svu odjeću kako bismanjili količinu peludi koju unosite u stan
 • u vrijeme visokih koncentracija peludi u zraku odjeću i posteljinu sušite u sušilici ili u zatvorenom prostoru
 • PLANIRAJTE ODMOR – promjenom lokacije i klimatskih prilika mogu se umiriti simptomi kod osoba osjetljivih na pelud.

Pratite peludne prognoze i planirajte odmor tako da se izbjegne sezona cvjetanja biljne vrste na čiju pelud ste alergični

 • oblikujte vlastiti okoliš biljkama čija pelud ne izaziva alergijske reakcije, vodite brigu da li neka biljka može utjecati na Vaše zdravlje
 • izbjegavajte košnju travnjaka, prilikom košnje oslobađaju se čestice koje sadržavaju alergene, te tako nadražuju osobe osjetljive na tu vrstu peludi
 • kućni ljubimci također unose pelud u vaš životni prostor, četkajte ih i perite nakon svake šetnje
 • UZIMAJTE REDOVITO TERAPIJU PROPISANU OD LIJEČNIKA

Savjetovalište za HIV i druge spolno prenosive bolesti

Savjetovalište za HIV i druge spolno prenosive bolesti

Savjetovalište za HIV i druge spolno prenosive bolesti

Savjetovalište za HIV i druge spolno prenosive bolesti djeluje u sklopu Službe za epidemiologiju (soba 5, 2. kat) od srpnja 2017. godine. Namijenjeno je svim muškarcima i ženama odrasle dobi  koji žele brzo i anonimno saznati svoj HIV status i/ili posavjetovati se o rizicima za HIV i druge spolno prenosive bolesti, kao i pitati liječnicu sve što ih zanima o spolno prenosivim bolestima. Usluge savjetovališta su besplatne i nije potrebna uputnica. 

Testiranje na HIV  se vrši brzim testovima INSTI za detekciju virusne infekcije uzrokovane HIV-1 i HIV-2, a rezultat je dostupan nakon jedne minute. Uzorak krvi uzima se iz prsta automatskom lancetom te je postupak brz i gotovo bezbolan.

Važno je naglasiti da postoji tzv. „period prozora“ u trajanju od tri mjeseca. To znači da, ako je do infekcije došlo unutar tri mjeseca prije testiranja, negativan rezultat testa nije pouzdan, jer je tijelu potrebno do tri mjeseca da stvori dovoljne količine obrambenih molekula (protutijela) na čestice virusa, a koje se detektiraju ovim testom.

Zašto je važno testirati se na HIV?

Hrvatska nije zemlja s epidemijom HIV-a u općoj populaciji, no neke skupine građana su ugroženije od drugih.

HIV se kod nas dominantno prenosi spolnim putem, i to većim dijelom u populaciji muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima (tzv. MSM populacija). Na žalost, incidencija HIV-a u ovoj populaciji je u stalnom porastu, a stopa testiranja je niska.

Među heteroseksualnim osobama, infekcija HIV-om najčešće pogađa muškarce koji su se zarazili u inozemstvu i njihove partnerice u Hrvatskoj.

HIV se može prenijeti i krvlju, među osobama koje injektiraju droge ako ne koriste sterilan pribor.

Većina novodijagnosticiranih slučajeva zaraze HIV-om je među ljudima dobi 25 – 39 godina, a riječ je o infekciji koja ima dugo razdoblje mirovanja (najčešće do 10, ali u nekim slučajevima i do 20 godina) i oboljele osobe nisu svjesne da su zaražene dok bolest ne uznapreduje. Također, nisu svjesne ni da ugrožavaju druge osobe.

Epidemiološka slika u Karlovačkoj županiji

U Karlovačkoj županiji je u razdoblju od 1985. do 2016. godine prijavljen 21 slučaj zaraze HIV-om, od čega je 12 slučajeva otkriveno u kasnom stadiju (AIDS), a do sada je preminulo 7 osoba. Kod nas, za razliku od podataka za Republiku Hrvatsku, najviše slučajeva otkriveno je u dobnoj skupini 40-44 godine (28,6%), a većina zaraženih virusom HIV-a se zarazila unutar naše zemlje. 

Na žalost, zbog niske stope testiranja, ovakva epidemiološka slika nije odraz stvarnog stanja u populaciji naših građana. Broj zaraženih osoba koje ne znaju da u sebi nose i šire virus, je znatno veći.

Rano otkrivanje zaraze dovodi do boljeg terapijskog odgovora, eliminira širenje virusa na druge osobe, a oboljeli dobiva priliku za život u dobrom zdravlju i dostizanje očekivanog životnog vijeka opće populacije. Testiranje potiče i na razgovor o ovoj bolesti, što je također pozitivan pomak u njenoj prevenciji.

KONTAKT I RADNO VRIJEME:

Petak; 12:00 14:00

Za termine unutar tog vremena nije potrebna najava. Savjetovalište je moguće posjetiti i izvan navedenog vremena, za što je potrebno najaviti dolazak. Predbilježbe  se primaju svakim radnim danom:

od 7:30 do 14:30 sati

(dnevni odmor: 10-10:30h)

Z

Kristina Sekulić, dr. med.

PREDBILJEŽBE:

+385 047 411 265

S liječnicom dogovarate optimalan termin posjeta. Pri najavi dolaska nije potrebno ostaviti ime niti druge osobne podatke.

Savjetovalište školske medicine

Savjetovalište školske medicine

Savjetovalište školske medicine

Provodi se u prostorima Školske medicine tri puta tjedno po dva sata.

Posjet savjetovalištu korisnici trebaju unaprijed najaviti telefonski. Mogu se javiti učenici sa roditeljima ili skrbnicima ,učitelji ili profesori.

Savjetovalište je namijenjeno rješavanju:

 • Poteškoća učenja i ponašanja
 • Savjetovanje o zaštiti reproduktivnog zdravlja i spolno prenosivih bolesti
 • Savjetovanje o prehrani i tjelesnoj aktivnosti rizičnih ponašanja (pušenje cigareta,pijenje alkohola, uporaba psiho aktivnih droga)

KONTAKT I RADNO VRIJEME:

Z

Dr. Vesna Halper-Lukač

Srijeda; 16:00 – 18:00

Uz prethodnu telefonsku najavu na broj telefona:

+385 047 411 286

Z

Dr. Sanja Čurjak

Srijeda; 16:00 – 18:00

Uz prethodnu telefonsku najavu na broj telefona:

+385 047 411 286

Z

Dr. Dragica Borčić Radošević

Srijeda; 16:00 – 18:00

Uz prethodnu telefonsku najavu na broj telefona:

+385 047 411 286

Z

Dr. Ivanka Vidaković

Ispostava Ogulin

Ponedjeljak; 16:00 – 18:00

Uz prethodnu telefonsku najavu na broj telefona:

+385 047 522 584

Savjetovalište za prevenciju prekomjerne tjelesne težine

Savjetovalište za prevenciju prekomjerne tjelesne težine

Savjetovalište za prevenciju prekomjerne tjelesne težine

Debljina je jedan od najvećih javnozdravstvenih problema i izazova današnjeg društva i predstavlja jedan od najznačajnijih čimbenika rizika za nastanak kroničnih nezaraznih bolesti.

Postoje znanstveni dokazi da se promjenom loših prehrambenih navika i povećanjem tjelesne aktivnosti može značajno utjecati na regulaciju tjelesne težine, a time se smanjuje rizik za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti.

Savjetovalište za prevenciju prekomjerne tjelesne težine i debljine u Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije namijenjeno je za sve zdrave odrasle osobe koje žele provjeriti stanje zdravlja svog organizma vezano uz uhranjenost i dodatno ga unaprijediti, te osobe s prekomjernom tjelesnom težinom i pretile (debele) osobe kao i cjelokupnu javnost.

Sve usluge su besplatne!

U savjetovalištu se obavlja:

 • analiza sastava tjelesne mase na posebnom uređaju kako bi se identificirale osobe s prekomjernom tjelesnom težinom i debljinom
 • savjetovanje liječnika kojim se želi korisnike motivirati na promjenu prehrambenih navika i usvajanje zdravog stila života
 • mjerenje krvnog tlak, određivanje kolesterol i glukoza u kapilarnoj krvi i procjena ukupni kardiovaskularni rizik.

U rad savjetovališta uključen je i nutricionist koji vodi radionice kojima je cilj podizanje svijesti o značaju pravilne prehrane u očuvanju zdravlja te edukacija polaznike o principima pravilne prehrane.

Letak Savjetovališta za prevenciju prekomjerne tjelesne težine

KONTAKT

+385 047 411 265

Skip to content