Savjetovalište za HIV i druge spolno prenosive bolesti

Savjetovalište za HIV i druge spolno prenosive bolesti djeluje u sklopu Službe za epidemiologiju (soba 5, 2. kat) od srpnja 2017. godine. Namijenjeno je svim muškarcima i ženama odrasle dobi  koji žele brzo i anonimno saznati svoj HIV status i/ili posavjetovati se o rizicima za HIV i druge spolno prenosive bolesti, kao i pitati liječnicu sve što ih zanima o spolno prenosivim bolestima. Usluge savjetovališta su besplatne i nije potrebna uputnica. 

Testiranje na HIV  se vrši brzim testovima INSTI za detekciju virusne infekcije uzrokovane HIV-1 i HIV-2, a rezultat je dostupan nakon jedne minute. Uzorak krvi uzima se iz prsta automatskom lancetom te je postupak brz i gotovo bezbolan.

Važno je naglasiti da postoji tzv. „period prozora“ u trajanju od tri mjeseca. To znači da, ako je do infekcije došlo unutar tri mjeseca prije testiranja, negativan rezultat testa nije pouzdan, jer je tijelu potrebno do tri mjeseca da stvori dovoljne količine obrambenih molekula (protutijela) na čestice virusa, a koje se detektiraju ovim testom.

Zašto je važno testirati se na HIV?

Hrvatska nije zemlja s epidemijom HIV-a u općoj populaciji, no neke skupine građana su ugroženije od drugih.

HIV se kod nas dominantno prenosi spolnim putem, i to većim dijelom u populaciji muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima (tzv. MSM populacija). Na žalost, incidencija HIV-a u ovoj populaciji je u stalnom porastu, a stopa testiranja je niska.

Među heteroseksualnim osobama, infekcija HIV-om najčešće pogađa muškarce koji su se zarazili u inozemstvu i njihove partnerice u Hrvatskoj.

HIV se može prenijeti i krvlju, među osobama koje injektiraju droge ako ne koriste sterilan pribor.

Većina novodijagnosticiranih slučajeva zaraze HIV-om je među ljudima dobi 25 – 39 godina, a riječ je o infekciji koja ima dugo razdoblje mirovanja (najčešće do 10, ali u nekim slučajevima i do 20 godina) i oboljele osobe nisu svjesne da su zaražene dok bolest ne uznapreduje. Također, nisu svjesne ni da ugrožavaju druge osobe.

Epidemiološka slika u Karlovačkoj županiji

U Karlovačkoj županiji je u razdoblju od 1985. do 2016. godine prijavljen 21 slučaj zaraze HIV-om, od čega je 12 slučajeva otkriveno u kasnom stadiju (AIDS), a do sada je preminulo 7 osoba. Kod nas, za razliku od podataka za Republiku Hrvatsku, najviše slučajeva otkriveno je u dobnoj skupini 40-44 godine (28,6%), a većina zaraženih virusom HIV-a se zarazila unutar naše zemlje. 

Na žalost, zbog niske stope testiranja, ovakva epidemiološka slika nije odraz stvarnog stanja u populaciji naših građana. Broj zaraženih osoba koje ne znaju da u sebi nose i šire virus, je znatno veći.

Rano otkrivanje zaraze dovodi do boljeg terapijskog odgovora, eliminira širenje virusa na druge osobe, a oboljeli dobiva priliku za život u dobrom zdravlju i dostizanje očekivanog životnog vijeka opće populacije. Testiranje potiče i na razgovor o ovoj bolesti, što je također pozitivan pomak u njenoj prevenciji.

KONTAKT I RADNO VRIJEME:

Petak; 12:00 14:00

Za termine unutar tog vremena nije potrebna najava. Savjetovalište je moguće posjetiti i izvan navedenog vremena, za što je potrebno najaviti dolazak. Predbilježbe  se primaju svakim radnim danom:

od 7:30 do 14:30 sati

(dnevni odmor: 10-10:30h)

Z

Kristina Sekulić, dr. med.

PREDBILJEŽBE:

+385 047 411 265

S liječnicom dogovarate optimalan termin posjeta. Pri najavi dolaska nije potrebno ostaviti ime niti druge osobne podatke.

Skip to content