Mikrobiološka analiza hrane i čistoće objekata

Mikrobiološka analiza i kontrola prehrambenih proizvoda provodi se radi utvrđivanja prisutnosti patogenih mikroorganizama koji mogu uzrokovati trovanja hranom, mikroorganizama koji mogu uzrokovati kvarenje hrane i mikroorganizama indikatora higijenskih uvjeta u proizvodnji hrane. Sukladno Zakonu o hrani (NN 81/13) zdravstveno neispravna hrana je ona koja je štetna za zdravlje i/ili neprikladna za prehranu. Laboratorij za mikrobiološke analize hrane ispituje obavezne mikrobiološke kriterije prema direktivama Europske unije i preporučene mikrobiološke kriterije prema Nacionalnom Vodiču. Ispitivanja se provode prema međunarodno priznatim ISO normama. Također, Laboratorij ocjenjuje mikrobiološku čistoću objekata za proizvodnju hrane putem uzimanja briseva čistih površina, pribora i ruku djelatnika koji sudjeluju u neposrednom dodiru s hranom. Time se provjerava učinkovitost pranja i dezinfekcije.
U Laboratoriju se određuju: Salmonella spp., Escherichia coli, Escherichia coli O157:H7 (imunomagnetska separacija), Enterobacteriaceae,Campylobacter spp., Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus i ostali koagulaza pozitivni stafilokoki, Bacillus cereus, sulfitreducirajuće klostridije (Clostridium spp. i Clostridium perfringens), Enterobacter sakazakii, kvasci i plijesni, aerobne mezofilne bakterije, aerobne sporogene bakterije, Lactobacillus spp., Bifidobacterium spp., stafilokokni enterotoksin. Određuje se i aktivitet vode.
Ukoliko stranka zahtijeva rezultat u kratkom roku Laboratorij ima mogućnost brze detekcije bakterija i toksina te brojanja putem moderne tehnologije kao što su TEMPO i VIDAS.
SLUŽBA ZA ZDRAVSTVENU EKOLOGIJU
Laboratorij za kontrolu hrane