Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može biti i smrtni ishod.

 Kako bi se zaštitili, pridržavajte se slijedeći preporuka:

– Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prieko potrebno.

– Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti  od materijala koji sadržavaju toplinu (vuna,polipropilen,svila). Vanjski dio odjeće (kaput,jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu.Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštitite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla,udobna zimska obuća otporna na vlagu.

– Osobama koji boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

– U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju. 

– Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.

– Pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.

– Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.

– U slučaju da se kod onih osoba koji duže borave na otvorenom ( izletnici,planinari, alpinisti, vojnici) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu,ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporuča se dati tople bezalkoholne napitke (čaj,juha) te potražiti stručnu medicinsku  pomoć i nazvati:

– Hitnu medicinsku službu – 194

– Centar za žurne službe – 112

Skip to content