Danas 7. lipnja 2019. godine u svijetu se po prvi puta obilježava Svjetski dan sigurnosti hrane. Opća skupština Ujedinjenih naroda u prosincu 2018. godine usvojila je rezoluciju kojom se proglašava Svjetski dan sigurnosti hrane
kako bi se privukla pozornost i potaknulo djelovanje na sprečavanju, otkrivanju i upravljanju rizicima koji se prenose hranom te pridonijelo sigurnosti hrane, zdravlju ljudi, gospodarskom napretku, poljoprivredi, pristupu tržištu, turizmu i održivom razvoju.
Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da se više od 600 milijuna ljudi (gotovo 1 od 10 ljudi u svijetu) razboli, a 420 000 umire svake godine zbog konzumiranja hrane kontaminirane bakterijama, virusima, parazitima, toksinima ili kemijskim tvarima. Djeca mlađa od 5 godina nose oko 40% tereta bolesti uzrokovanih hranom s 125 000 smrtnih slučajeva svake godine. Više od 200 različitih bolesti prenose se putem hrane.
Nesigurna hrana predstavlja prijetnju ljudskom zdravlju i gospodarstvu, a naročito pogađa osjetljive i marginalizirane skupine stanovništva. Također šteti globalnoj trgovini i dovodi do daljnjeg rasipanja i bacanja hrane dok istovremeno velik broj ljudi u svijetu pati od gladi. Promjene u proizvodnji, distribuciji i konzumaciji hrane, promjene u okolišu, pojava novih patogena, sve otporniji mikroorganizmi, predstavljaju izazov za sve koji brinu o sigurnosti hrane.
Sigurnost hrane ključna je u postizanju nekoliko ciljeva održivog razvoja i zajednička je odgovornost proizvođača, prodavača i potrošača, te državnih institucija. Svatko od njih ima svoju ulogu kako bi osigurao da je hrana koju konzumiramo sigurna i da neće uzrokovati štetu našem zdravlju. Zajednička suradnja i doprinos svih dionika u lancu opskrbe hranom, kao i dobro upravljanje i propisi, ključni su za sigurnost hrane.
Više o Svjetskom danu sigurnosti hrane na:
http://www.fao.org/3/ca4449en/ca4449en.pdf
Kako bi pridonijeli sigurnosti hrane i smanjili rizik za pojavu trovanja hranom pročitajte priložene preporuke Svjetske zdravstvene organizacije o pravilnom pristupu, pripremi i čuvanju hrane.