Svjetski dan šećerne bolesti (World Diabetes Day) najveća je kampanja podizanja svijesti o šećernoj bolesti u svijetu, a obilježava se 14. studenog sukladno preporuci Međunarodne dijabetičke federacije (International Diabetes Federation).

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti je „Obitelj i šećerna bolest“. Cilj kampanje je podići svjesnost o utjecaju šećerne bolesti na obitelj oboljeloga. Kampanjom se želi naglasiti važnost edukacije obitelji i oboljelih te uloga obitelji u prevenciji, ranom otkrivanju  i liječenju šećerne bolesti.

 

Šećerna bolest poprima razmjere globalne epidemije i procjenjuje se da u svijetu trenutno  425 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina živi sa šećernom bolešću, a predviđa se da će do 2045. godine taj broj porasti na čak 629 milijuna oboljelih.  U svijetu svake godine od šećerne bolesti umire oko 4 milijuna ljudi, a od ukupnog broja umrlih  od šećerne bolesti gotovo polovica je mlađa od 60 godina.

U Republici Hrvatskoj su 2018. godine prema podacima CroDiab-(Nacionalni registar osoba sa šećernom bolešću) ukupno registrirane 303 992 osobe sa šećernom bolešću. Iste godine od šećerne bolesti umrlo je 2 855 osoba.

U Karlovačkoj županiji 2018. godine ukupno je registrirano 10 296 osoba oboljelih od šećerne bolesti, a iste godine su 122 osobe umrle od šećerne bolesti ili 6,3% od ukupno umrlih.

Većina oboljelih boluje od šećerne bolesti tip2 koji se velikim dijelom može spriječiti provođenjem redovite tjelesne aktivnosti, zdrave i uravnotežene prehrane te promicanjem okoline zdravog življenja. Obzirom da jedna od dvije osobe sa šećernom bolešću ne zna da boluje od šećere bolesti, rano otkrivanje i liječenje od velikog su značaja za sprečavanje ili odgađanje nastanka komplikacija ove bolesti. Edukacija i podizanje svijesti o simptomima i rizičnim čimbenicima od velike su važnosti za pravodobno otkrivanje bolesti.

Zbog svega navedenog obitelj ima značajnu ulogu u prevenciji, ranom otkrivanju, skrbi i liječenju šećerne bolesti.

Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije u suradnji s drugim zdravstvenim ustanovama uključit će se u obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti 2019. godine.

Program aktivnosti

SVJETSKI_DAN_ŠEĆERNE_BOLESTI-_2019-program

Skip to content