Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije i ove godine javnozdravstvenom akcijom za građane obilježava Svjetski dan hipertenzije.

 Obilježavanje Svjetskog dana hipertenzije pokrenula je Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije 2005. godine, otkada se redovito obilježava 17. svibnja. I ove se godine obilježava temom „Saznajte koliki je Vaš krvni tlak“ kako bi se naglasila važnost mjerenja i kontrole krvnog tlaka.

Povišen krvni tlak ili arterijska hipertenzija jedna je od najčešćih bolesti srčano-žilnog sustava, s kojom se suočava gotovo polovica odrasle populacije. Jedan je i od najznačajnijih rizičnih čimbenika srčanog i moždanog udara te drugih srčanih i bubrežnih bolesti. Njena najveća opasnost leži u činjenici da se dugo razvija neprepoznata i kasno daje simptome te se stoga naziva još i „tihim ubojicom“.

Prema aktualnim smjernicama, visokim krvnim tlakom smatraju se vrijednosti sistoličkog („gornjeg“) tlaka iznad 140 mmHg i dijastoličkog („donjeg“) iznad 90 mmHg, ali već i niže vrijednosti bliske ovima upozoravaju na oprez i promjenu životnih navika.

Kod većine bolesnika s povišenim krvnim tlakom je riječ o prirođenoj sklonosti povišenom krvnom tlaku. U kojoj mjeri i u kakvom obliku će se bolest pojaviti ovisi o vanjskim čimbenicima, poglavito o načinu života. Kod osoba koje već imaju arterijsku hipertenziju promjena životnog stila kroz uvođenje zdravijih prehrambenih navika, povećanje tjelesne aktivnosti, nepušenje i suzdržavanje od prekomjernog pijenja alkohola može imati važan utjecaj na snižavanje krvnog tlaka i na smanjenje mogućnosti različitih srčano-žilnih i drugih komplikacija.

Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije će u suradnji s Domom zdravlja Karlovac i Karlovačkom ljekarnom taj dan obilježiti javnozdravstvenim aktivnostima u svrhu upoznavanja građana s vrijednostima njihovog tlaka i načinima kako ga kontrolirati te sačuvati zdravlje srca i krvnih žila. Građanima će se dijeliti edukativni materijali, a moći će se i posavjetovati s liječnicima i ljekarnicima o tome kako najbolje kontrolirati svoj krvni tlak. Aktivnosti će se održati u četvrtak, 17.5., u vanjskom prostoru navedenih ustanova, V. Mačeka 48 (Stara bolnica Dubovac), od 9 do 11 h, a u slučaju kiše u isto vrijeme u Predavaonici Zavoda za javno zdravstvo na 1. katu (hodnik desno).

Letak-hipertenzija-tpr

Skip to content