Dana 27. srpnja 2018. godine povodom Svjetskog dan hepatitisa  Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije organizira; brzo, besplatno i anonimno testiranje na hepatitis C.

Svake godine se 28. srpnja obilježava Svjetski dan hepatitisa s ciljem širenja znanja o virusnim hepatitisima. Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije će tim povodom u petak organizirati brzo, besplatno i anonimno testiranje na hepatitis C, a liječnik će odgovarati na pitanja građana vezano uz rizike i simptome virusnih hepatitisa. Kao i prošle, i ove godine akcija se provodi u suradnji s Udrugom „Hepatos Rijeka“.

Mnogi ljudi koji žive s virusnim hepatitisima nemaju nikakve simptome i nisu svjesni da imaju infekciju. Oni mogu razviti simptome kasnije kada njihova jetra bude više oštećena. Rani simptomi, ako se pojave, vrlo su nespecifični, poput visoke temperature, umora, gubitka apetita, bolova u trbuhu i mučnine.

Kao jedna od mjera sprječavanja oboljenja od virusnih hepatitisa, uvedeno je cijepljenje protiv hepatitisa B, te su cijepljenjem zaštićeni građani rođeni nakon 1988. godine. Iako cjepiva protiv hepatitisa C još, na žalost, nema, postignut je velik napredak u njegovom liječenju te je danas u gotovo svim slučajevima moguće potpuno izlječenje ove donedavno najčešće neizlječive bolesti.

Svi građani koji žele provjeriti svoj status zaraženosti virusom hepatitis C, bilo da imaju nespecifične kliničke simptome ili su tijekom života bili izloženi rizicima (intravensko korištenje droga, transfuzije krvi, slučajni ubod na nečistu iglu, dijaliza, tetovaže i „pirsani“ tjelesni nakit), mogu se doći testirati u petak 27. srpnja 2018. u Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije (Stara bolnica Dubovac), Služba za epidemiologiju, 2. kat desno, soba 5, između 7:30 i 14:30 sati. Testiranje se vrši brzim testom i rezultat je dostupan za 20 minuta.

Skip to content