Svjetski tjedan cijepljenja obilježava se svake godine u zadnjem tjednu travnja, ove godine od 24. do 30.travnja. Europski tjedan cijepljenja ove godine se obilježava od 21.04. do 27.04. Cilj je podići svjesnost o važnosti cijepljenja u prevenciji bolesti i zaštiti života.

 

Ove godine obilježava se 50 godina od uvođenja proširenog, globalnog programa cijepljenja. Cilj ovogodišnje kampanje je omogućiti da cjepiva budu jednako dostupna svakom djetetu, bez obzira gdje u svijetu i u kakvim socio-ekonomskim uvjetima živi.

Na početku, 1974., fokus je bio na cijepljenju djece protiv 6 bolesti: tuberkuloze, difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize i ospica. Danas je proširen na preporučeno cijepljenje protiv 13 bolesti tijekom života.

 

Cijepljenje nam je, kao jedna od najefikasnijih i najkorisnijih preventivnih zdravstvenih mjera, omogućilo da u samo pet desetljeća, od svijeta gdje je smrt djeteta bila realan strah svakog roditelja, dođemo do današnjeg svijeta gdje svako dijete, ako je cijepljeno, ima šansu da živi i napreduje. Velike boginje nestale su nakon samo 5 godina masovnog cijepljenja, a bolesti kao što su dječja paraliza, difterija, tetanus, ospice i hripavac, značajno su smanjene.

 

U zadnjih nekoliko godina obuhvat cijepljenja je pao. Kao rezultat toga ponovno se javljaju epidemije ospica, hripavca i difterije, bolesti koje su bile pred iskorjenjivanjem.

Zato svi moramo nastojati osvijestiti kolika je korist od cijepljenja i njegova učinkovitost u sprečavanju bolesti i spašavanju života.

 

Cijepljenje u Karlovačkoj županiji

 

U Karlovačkoj županiji procijepljenost je također zadnjih godina u padu, ali je još uvijek relativno dobra: za sva cijepljenja iz Programa obveznih cijepljenja, prema izvješćima cjepitelja za 2023., bila je iznad 95%. Iznimka je jedino preventivno cijepljenje starijih od 60 godina protiv tetanusa za koje je procijepljenost iznimno niska više godina (ispod 20%).

 

Trenutačno je u više europskih zemalja prisutna epidemija ospica, bolesti koja je iznimno zarazna i širi se kapljičnim putem pa i ovdje podsjećamo na provjeru cjepnog statusa i cijepljenje djece ukoliko, zbog bilo kojeg razloga, do sada nisu cijepljena (primarno cijepljenje je predviđeno sa navršenih godinu dana, a docjepljivanje pri upisu u prvi razred osnovne škole).

 

Skip to content