Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana AIDS-a, podsjetimo se napredaka u liječenju ove bolesti. Ta nekad smrtonosna bolest, koja je svijetu oduzela i neke velikane svojih područjaumjetnosti kao što su Freddie Mercury ili Rock Hudson, danas je dijagnoza s kojom je moguće poživjeti normalan, prosječan životni vijek bez mogućnosti prijenosa zaraze nezaštićenim spolnim odnosom na druge osobe.

 Naime, ove godine Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je ono što je već nekoliko opsežnih studija pokazalo: da osobe koje žive s HIV-om i uslijed terapije imaju i održavaju nemjerljivu razinu virusa u krvi ne mogu prenijeti virus HIV-a na svoje spolne partnere. Također, već neko vrijeme znamo i da je životni vijek osobe koja živi HIV-om, kojoj je zaraza pravovremeno dijagnosticirana i redovito uzima terapiju, sličan prosječnom životnom vijeku osobe koja ne živi s virusom HIV-a.

Postignut je i napredak u smanjenju prijenosa virusa s majke na dijete na ispod 2% uzimanjem terapije u trudnoći, porođajem carskim rezom te nadomjesnom prehranom dojenčeta pa velika većina žena koje žive s HIV-om mogu roditi zdravu djecu.

Osim toga, od rujna ove godine, na Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, počela je s radom ambulanta u kojoj je moguće uz dopunsko zdravstveno osiguranje besplatno dobiti lijek koji štiti od zaraze HIV-om osobe koje su pod rizikom (tzv. PReP).

U Republici Hrvatskoj trenutno oko 1500 osoba zna da je zaraženo (od toga 20ak u našoj županiji), ali još približno 400 ne zna. Najveći broj tih neotkrivenih slučajeva čine muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima. Rano otkrivanje testiranjem i liječenje je najbolji način za pobjedu nad HIV-om.

Više informacija o HIV-u i PrEP-u, uz besplatno i anonimno testiranje brzim testom na HIV i sifilis dostupno je u Savjetovalištu za HIV i druge spolno prenosive bolesti Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije (Kristina Sekulić, dr. med., epidemiolog, dogovor na tel. 047/411-265 ili petkom 12-14 sati). Svaka osoba koja dobije reaktivan rezultat na brzom testu može direktno biti upućena na Kliniku za infektivne bolesti, posebnom uputnicom iz Savjetovališta na kojoj se ne navode osobni podaci.

Skip to content