Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije po prvi puta ove godine uključio se u inicijativu   Svibanj, mjesec mjerenja(May Measurement Month).  Inicijativa je to Međunarodnog društva za hipertenziju (ISH)  koju podržava i Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije (WHL) kako bi se podigla svijest o problemima vezanim uz povišeni krvni tlak. Kampanja koja se prvi puta održala 2017. godine  predstavlja najveći svjetski program skrininga krvnog tlaka.

Tijekom mjeseca svibnja 2019. Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije u suradnji s Karlovačkom ljekarnom  organizirat će edukativne javnozdravstvene aktivnosti kako bi omogućio što većem broju građana da saznaju svoj krvni tlak, te kako ga spriječiti  i zašto je važna redovita kontrola i uzimanje preporučenih lijekova kod povišenog tlaka.

Svakodnevno u svibnju 2019 godine od 8 do 12 sati krvni tlak možete izmjeriti u Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije, Vladka Mačeka 48  (II kat desno, soba br.7) ili navratite u najbližu Karlovačku ljekarnu.

Priliku za mjerenje krvnog tlaka građani će imati tijekom  javnozdravstvene akcije povodom obilježavanja  Svjetskog dana hipertenzije 17.svibnja 2019. (petak) od 8:30 do 11 sati na  vanjskom prostoru ispred ustanove , V. Mačeka 48 (Stara bolnica Dubovac),  a u slučaju kiše u isto vrijeme u Predavaonici Zavoda za javno zdravstvo na 1. katu (hodnik desno). Tijekom akcije građani će moći izmjeriti krvni tlak, dobiti  savjet  o važnosti zdravog načina života u prevenciji i kontroli krvnog tlaka, a zainteresiranima će se dijelit  edukativne brošure i promotivni materijali.

Povišeni krvni tlak ili hipertenzija jedan je od najznačajnijih čimbenika rizika za prijevremenu smrtnost uzrokujući  bolesti srca, moždani udar i kroničnu bolest bubrega.  Nekontrolirana hipertenzija također može uzrokovati  sljepoću,  a povezana je i s pojavom demencije.

I ako je otkrivanje povišenog krvnog tlaka vrlo jednostavan postupak gotovo 50% osoba s hipertenzijom ne zna da ima povišeni krvni tlak, a polovica onih koji znaju za svoj povišeni krvni tlak ne poduzimaju ništa odnosno ne liječe se niti mijenjaju štetne životne navike. Zato je važno kontinuirano podizanje svijesti stanovništva o problemu i posljedicama hipertenzije, mogućnostima prevencije, kontrole i liječenja.

Važno je naglasiti da se na rizik za razvoj visokog krvnog tlaka može utjecati usvajanjem zdravih životnih navika:

  • smanjenjem unosa soli
  • pravilnom prehranom
  • redovitom tjelesnom aktivnošću
  • održavanjem poželjne tjelesne težine
  • izbjegavanjem uporabe duhana
  • izbjegavanje štetne uporabe alkohola

Povišeni_krvni_tlak

sto_jesti_kod_visokog_krvnog_tlaka

Skip to content