Savjetovalište za HIV

Savjetovalište za HIV djeluje u sklopu Službe za epidemiologiju (soba 5, 2. kat) od srpnja 2017. godine i namijenjeno je svim građanima koji žele brzo i anonimno saznati svoj HIV status i/ili posavjetovati se o rizicima. Usluge savjetovališta su besplatne.

Testiranje se vrši brzim testovima INSTI za detekciju virusne infekcije uzrokovane HIV-1 i HIV-2, a rezultat je dostupan nakon jedne minute. Uzorak krvi uzima se iz prsta automatskom lancetom te je postupak brz i gotovo bezbolan.

Važno je naglasiti da postoji tzv. „period prozora“ u trajanju od tri mjeseca. To znači da, ako je do infekcije došlo unutar tri mjeseca prije testiranja, negativan rezultat testa nije pouzdan, jer je tijelu potrebno do tri mjeseca da stvori dovoljne količine obrambenih molekula (protutijela) na čestice virusa, a koje se detektiraju ovim testom.

Tijekom srpnja (ili do isteka zaliha) se, uz brzo testiranje na HIV, vrši i brzo testiranje na sifilis istim testom.

Predbilježbe se primaju svakim radnim danom od 7:30 do 14:30 sati (dnevni odmor: 10-10:30h) na telefon 047 411 265  ili e-mail kristina.sekulic@zjzka.hr te se s liječnicom dogovara optimalan termin posjeta. Pri najavi dolaska nije potrebno ostaviti ime niti druge osobne podatke.

Zašto je važno testirati se?

Hrvatska nije zemlja s epidemijom HIV-a u općoj populaciji, no neke skupine građana su ugroženije od drugih.

HIV se kod nas dominantno prenosi spolnim putem, i to većim dijelom u populaciji muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima (tzv. MSM populacija). Na žalost, incidencija HIV-a u ovoj populaciji je u stalnom porastu, a stopa testiranja je niska.

Među heteroseksualnim osobama, infekcija HIV-om najčešće pogađa muškarce koji su se zarazili u inozemstvu i njihove partnerice u Hrvatskoj.

HIV se može prenijeti i krvlju, među osobama koje injektiraju droge ako ne koriste sterilan pribor.

Većina novodijagnosticiranih slučajeva zaraze HIV-om je među ljudima dobi 25 – 39 godina, a riječ je o infekciji koja ima dugo razdoblje mirovanja (najčešće do 10, ali u nekim slučajevima i do 20 godina) i oboljele osobe nisu svjesne da su zaražene dok bolest ne uznapreduje. Također, nisu svjesne ni da ugrožavaju druge osobe.

Epidemiološka slika u Karlovačkoj županiji

U Karlovačkoj županiji je u razdoblju od 2000. do 2014. godine prijavljeno 8 slučajeva zaraze HIV-om i 2 slučaja uznapredovale simptomatske bolest (AIDS). Na žalost, zbog niske stope testiranja, ovakva epidemiološka slika nije odraz stvarnog stanja u populaciji naših građana.

Rano otkrivanje zaraze dovodi do boljeg terapijskog odgovora, eliminira širenje virusa na druge osobe, a oboljeli dobiva priliku za život u dobrom zdravlju i dostizanje očekivanog životnog vijeka opće populacije. Testiranje potiče i na razgovor o ovoj bolesti, što je također pozitivan pomak u njenoj prevenciji.

 

Skip to content