U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Gradskoj knjižnici I.G.Kovačić u Karlovcu u ponedjeljak 5.ožujka 2018. godine održana je 16.konferencija Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Grada Karlovca, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te predstavnici brojnih ustanova i udruga.
Prisutne je pozdravila ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije Jelica Magdić i održala uvodno predavanje o organizaciji i djelatnostima Zavoda.
Ispred Grada Karlovca prisutne je pozdravila Renata Kučan, voditeljica Odsjeka za odgoj obrazovanje, kulturu, sport i socijalnu skrb koja je predstavila i Preventivni program Grada Karlovca. Ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo govorio je Nedjeljko Strikić predsjednik Upravnog vijeća HZZJZ, te ispred Ministarstva zdravstva Vera Katalinić Janković pomoćnica Ministra zdravstva.
Za kulturni dio konferencije pobrinula su se djeca Dječjeg vrtića Četiri rijeke . Grupa Zečići sa svojim odgajateljicama Majom Lukičić i Marinom Črne unesli su radost u rad konferencije.
Projekt „Živjeti zdravo“ predstavila je voditeljica projekta Sanja Musić Milanović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Nositelj projekta je Hrvatski zavod za javno zdravstvo a sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 30 milijuna kuna koji se u sljedećih šest godina planiraju uložiti u informiranje, edukaciju i senzibilizaciju građana o pozitivnim aspektima zdravih stilova života: promociju pravilne prehrana, tjelesne aktivnosti, prevencije debljine, očuvanja i unaprjeđenja mentalnog te spolnog i reproduktivnog zdravlja, kao i smanjenje pobola od kroničnih nezaraznih bolesti. Vlada RH projekt je 2015. godine proglasila Nacionalnim programom, a sastoji se od pet komponenti: zdravstveno obrazovanje, zdravlje i tjelesna aktivnost, zdravlje i prehrana, zdravlje i radno mjesto te zdravlje i okoliš.
O aktivnostima Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije na promicanju zdravlja i prevenciji bolesti govorila je Biserka Hranilović.
U drugom dijelu konferencije predstavljeni su primjeri dobre prakse u promicanju zdravlja i prevenciji bolesti kao i očuvanju okoliša iz Karlovačke županije. Svoj rad predstavili su različite ustanove,vrtići, škole i udruge. Bilo je zadovoljstvo vidjeti koliko se korisnih projekata radi na promicanju zdravlja ali i na unapređenju kvalitete života stanovništva naše županije. Primjeri dobre prakse pokazali su da je u njihove aktivnosti ugrađen veliki trud i entuzijazam, ponekad i uz skromna financijska sredstva. Nadamo se da će se međusobnim povezivanjem osnažiti aktivnosti na promicanju zdravlja i tako omogućiti zdraviji i kvalitetniji život stanovnika naše županije svih dobnih skupina.

Skip to content