Karlovačka županija se može pohvaliti visokom procijepljenošću protiv ospica (96%). Do sada u 2018. godini nije zabilježen nijedan slučaj ospica na našem području. Važno je imati na umu da to ne znači da opasnosti nema.

Među građanima Karlovačke županije su i djeca koja nisu mogla biti cijepljena iz medicinskih razloga, djeca čiji su roditelji odbili cijepljenje, kao i odrasle osobe koje nisu uopće ili nisu potpuno procijepljene zbog bolesti ili drugih razloga.

Obzirom da su ospice izrazito zarazna virusna bolest s mogućim smrtnim ishodom, sklona lakom i brzom širenju među neimunim osobama, preporučuje se cijepljenje sve djece koja nemaju medicinsku kontraindikaciju za cijepljenje. Za potpunu zaštitu protiv ospica djece predškolske dobi potrebna je jedna doza cjepiva, a za potpunu zaštitu starije djece potrebne su dvije doze.

Lijek protiv ospica ne postoji. Ukoliko ne dođe do komplikacija, proći će bez posljedica, no dio oboljelih će razviti jednu ili više komplikacija bolesti: upalu uha, upalu sinusa, upalu bronha i pluća, febrilne konvulzije (grčenje mišića uslijed visoke temperature), proljev ili upalu mozga, koja se može pojaviti tijekom bolesti ili kao kasna komplikacija nekoliko godina nakon preboljenja. Upala mozga i upala pluća vodeći su uzroci smrtnosti od ospica.

Osobe koje primijete simptome ospica (visoka tjelesna temperatura, simptomi od strane dišnog sustava, crvenilo i suzenje očiju, bijele Koplikove pjege na sluznici usne šupljine, osip po koži koji počinje na licu i širi se po trupu i ekstremitetima), a nisu preboljele ospice, niti su protiv njih cijepljene, molimo da se što prije obrate svom liječniku uz najavu, da bi se bolest pravovremeno dijagnosticirala i evidentirala.

 

Više informacija na:

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/priopcenje-za-javnost-ospice-u-hrvatskoj-2/

Skip to content