ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST VODE

–  Koristiti vodu za piće isključivo iz kontroliranog javnog vododoopskrbnog sustava ili  originalno flaširanu vodu

–  NE konzumirati vodu iz vlastitih lokalnih vodoopskrbnih objekata (bunara i pumpi) zboga zagađenja uzrokovanih poplavama sve do povlačenja voda i provedene dezinfekcije istih.

–  Zbog mogućeg prodiranja onečišćenih voda u oštećene vododvodne instalacije, izvorišta i bunarske vode, potrebno je vodu prije uporabe za pripremu hrane ili pića prokuhati.

–  Voda se prokuhava tako da se nakon što prokljuća kuha još najmanje 3 minute. Voda se ohladi i spremna je za konzumiranje, a preostala voda se sprema u hladnjak.

– Prokuhana voda koristi se za piće, pranje ruku i održavanje osobne higijene, pripremanje hrane, pranje voća i povrća.

– Ukoliko je voda iz lokalnog vovovoda ili bunara zamućena, onda se korisit SAMO kao tehnološka voda, te se NE SMIJE koristiti za piće, kuhanje ili pranje, jer se prokuhavanjem kemijska onečišćenja ne eliminiraju.

 ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST HRANE

– Ne konzumirati hranu koja je bila u doticaju s poplavljenom vodom ili se u hladnjacima otopila i/ili pokvarila uslijed nedodstatka električne energije.

– Isključivo konzumirati hranu koja je pakirana u vodonepropusno pakiranje, „suhu” ili konzerviranu hranu i  hranu koja je dobro termički obrađena.

– Izbjegavati konzumaciju povrča i voća s poplavljenih područja, osim eventualno termički obrađenog povrća.

ZDRAVLJE STANOVNIŠTVA

– Pojačati mjere osobne higijene češćim pranjem ruku sapunom, uz korištenje tekuće vode iz javnog vodoopskrbnog sustava ili prokuhane vode i po mogućnosti uz korištenje dezinfekcijskih sredstava dostupnih u ljekarni.

– U slučaju pojave znakova crijevnih zaraznih bolesti (povišena tjelesna temperatura, povraćanje, proljev, bolovi u trbuhu) obratiti se izabranom liječniku.

– Ukoliko je došlo do ozljeđivanja obavezno se javiti izabranom liječniku radi zbrinjavanja rane i cijepljenja protiv tetanusa.

Skip to content