Visoke temperature tijekom ljetnih mjeseci pogoduju razmnožavanju mikroorganizama i time se povećava rizik za pojavu bolesti koje se prenose hranom.

Većina bolesti koje se prenose hranom pojavljuju se iznenada i traju kratko vrijeme, ali trovanja hranom mogu ponekad dovesti i do ozbiljnih komplikacija, čak i smrtnog ishoda. Naročito je veći rizik za dojenčad i malu djecu, starije osobe i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom.

Najčešće pogreške prilikom rukovanja hranom, koje mogu utjecati na razvoj mikroorganizama i posljedično trovanje hranom, su:

  • nepostizanje potrebne temperature u svim fazama čuvanja i pripreme hrane

(nedovoljno niske ili nedovoljno visoke temperature)

  • omogućavanje doticaja sirove i termički obrađene hrane
  • nedovoljno posvećivanje pažnje pravilima higijene

Kako bi smanjili rizik za pojavu trovanja hranom tijekom vrućih ljetnih mjeseci pročitajte priložene preporuke Svjetske zdravstvene organizacije o pravilnom pristupu pripremi i čuvanju hrane:

Pet_ključeva_za_sigurniju_hranu

Skip to content