Akutne respiratorne infekcije, odnosno akutne upale dišnog sustava, predstavljaju najčešće infekcije kod ljudi i vrlo lako se prenose s čovjeka na čovjeka kapljičnim putem i dodirom.

Obzirom da je više od 85% svih akutnih respiratornih infekcija uzrokovano virusima, skromne su mogućnosti sprečavanja i liječenja respiratornih infekcija jer se antibioticima mogu liječiti samo bolesti koje uzrokuju bakterije, a zaštita cijepljenjem je ograničena na vrlo mali broj uzročnika.

Zbog svega navedenog preporuča se provoditi opće mjere u cilju sprečavanja i suzbijanja akutnih respiratornih infekcija:

  • REDOVITO I PRAVILNO PRANJE RUKU SMANJUJE MOGUĆNOST PRIJENOSA INFEKCIJE

       •   pri kašljanju i kihanju prekriti usta i nos papirnatom maramicom koje će se odmah nakon upotrebe baciti u koš za smeće. Ako nemate maramice pri ruci bolje je usta i nos prekriti podlakticom nego dlanom.

           Ne zaboravite oprati ruke sapunom i vodom nakon kihanja i kašljanja!

  • izbjegavajte doticanje sluznica (oči, nos, usta) rukama koje niste prethodno oprali
  • redovito čišćenje i dezinfekcija prostora, radnih površina, dječjih igračaka
  • redovito provjetravanje prostora u kojem boravite (suh i topao zrak pogoduje razmnožavanju mikroorganizama i oštećuje sluznicu dišnih puteva)
  • pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost imaju pozitivan učinak na imunološki sustav i pridonijet će prevenciji infekcija
  • izbjegavajte bliski kontakt s bolesnim osobama
  • ako ste bolesni obavezno ostanite kod kuće i ograničite kontakte s drugim osobama

Djeca znatno češće obolijevaju od akutnih respiratornih infekcija, naročito ako borave u kolektivu. Uz navedene mjere preporuča se redoviti boravak djece na otvorenom uz odgovarajuću odjeću i obuću. Izlaskom na svježi zrak sluznica reagira i počinje pojačano lučiti sekret (djeci curi nos, suze oči), a time se pojačava učinak čišćenja sluznice. Kako se djeca na otvorenom i više kreću, disanje i strujanje zraka u dišnim putevima je brže te se učinkovitije odstranjuju štetne čestice sa sluznice dišnih puteva. Navedeno vrijedi za zdravu djecu, a bolesno dijete se preporuča zadržati kod kuće do izlječenja i oporavka.

Skip to content