Poštovani,

    Pozivaju se učenici srednje škole na ‘’Dan otvorenih vrata’’ koji će se održati 20.9.2018. od 10 do 17 sati, u prostoru ŠKOLSKE MEDICINE, V. Mačeka 48, stara bolnica Dubovac, 2. kat lijevo. Toga dana nudimo besplatnu audiometriju za sve učenike srednjih škola.

Posjet radi kontrole sluha nije obavezan, obavlja se u slobodno vrijeme (ne za vrijeme nastave), i svi su dobrodošli.

Svijet je postao sve brži i zahtjevniji, a prema tome i sve bučniji. Naše uši ne podnose buku tako lako. Buka nas jako opterećuje i povećava razinu stresa. Učenici i omladina svakodnevno slušaju muziku na smartphone-u, Ipodu, CD-u, MP3 playeru – gdje u memoriju stane i stotinu pjesama, što znači da se sluša satima. Dugotrajno slušanje muzike na taj način izlaže naše uši direktnoj opasnosti od akustične traume. Dokazano je da je izloženost zvuku od 85 dB tokom osam sati s vremenom uzrokuje gubitak sluha. Jasno je što se događa kada se koriste Ipodovi, MP3 playeri na kojima je puno veća glasnoća – obično preko 100 dB.

Buka u disko klubu ili na rock koncertu je između 110 do 120 dB, a za usporedbu sirena hitne pomoći ili avion kod polijetanja prozvodi buku jaču od 119 do 140 dB.

Dakle buka iz dana u dan zrokuje mikro-oštećenja slušnih stanica što rezultira pogoršanjem sluha.

Upravo zbog toga odlučili smo senzibilizirati mlade ljude, učenike, omladinu o tome da slušanje učinimo sigurnim i dati doprinos, tako da svim zainteresiranim polaznicima srednje škole ponudimo besplatnu audiometriju.

S poštovanjem!

                                     VODITELJICA SLUŽBE ŠKOLSKE MEDICINE

                                                                 Vesna Halper-Lukač, dr.med.

                                                                         spec. školske medicine

Skip to content