„Dan crvenih haljina“ je javnozdravstvena kampanja koja se obilježava prvi petak u veljači, a pokrenuta je kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena i o važnosti edukacije javnosti o istom. U Hrvatskoj se ovaj dan obilježava od 2019. godine.

Crvena haljina je izabrana kao simbol kampanje – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

Kampanja ima za cilj potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, prvenstveno usvajanjem zdravih životnih navika koje pomažu u održavanju zdravlja srca i krvnih žila, a isto tako želi se potaknuti zdravstvene djelatnike da posvete posebnu pažnju na moždani udar kod žena, zbog čestih atipičnih i nejasnih znakova.

Što je moždani udar? Moždani udar je naglo nastali neurološki poremećaj koji nastaje zbog poremećaja moždane cirkulacije što izaziva oštećenje mozga i gubitak funkcije.

Moždani udar je globalni problem koji ugrožava živote, zdravlje i kvalitetu života. Za žene se povećava rizik s nastupom menopauze kada se njihov rizik od obolijevanja počinje izjednačavati s rizikom kod muškaraca. Važno je istaknuti kako znatno veći broj žena umire od moždanog udara u odnosu na muškarce. Unatoč tome, rizik za moždani udar u žena je još uvijek podcijenjen, smatrajući da su žene zaštićene hormonima.

Svladavanju ovog javnozdravstvenog problema treba pristupiti iz više perspektiva s razine javnih politika, ali na osobnoj razini možemo znatno smanjiti vlastiti rizik jednostavno se pridržavajući sljedećih preporuka:

  • Prepoznajte i liječite svoje čimbenike rizika: visoki krvni tlak, šećernu bolest, visoku razinukolesterola i fibrilaciju atrija.
  • Budite tjelesno aktivni i redovito vježbajte.
  • Održavajte pravilnu prehranu bogatu voćem i povrćem, a smanjite unos soli, šećera i masnoća.
  • Ograničite konzumaciju alkohola.
  • Nemojte pušiti (ako pušite, potražite pomoć radi bržeg i lakšeg prestanka pušenja).
  • Naučite prepoznati rane simptome moždanog udara i odmah zatražite pomoć.

#nosicrveno

Skip to content