Humani papilomavirus ( HPV )
Većina ljudi se tijekom života zarazi HPV-om. Učestalost infekcije najviša je kod mladih spolno aktivnih osoba. Infekcija Humanim papilomavirusom ( HPV ) može uzrokovati premaligne lezije genitalnog područja, rak vrata maternice, rak stidnice i rodnice kod djevojaka i žena, rak penisa kod muškaraca, a rak usta i grla, rak analne regije i bradavice anogenitalnog područja kod osoba oba spola.

Rak vrata maternice u Hrvatskoj
Treći po učestalosti rak kod djevojaka i žena u dobi od 15-44 godina. Jedna od 100 žena će tijekom života razviti rak vrata maternice. Više od 100žena godišnje umre od raka vrata maternice u Hrvatskoj. Više od 2.000 djevojaka i žena godišnje oboli od prekanceroznih lezija vrata maternice.

Postoji cjepivo protiv HPV-a
Dostupna cjepiva protiv HPV-a su praktički 100% djelotvorna u sprečavanju trajne infekcije genotipovima 16 i 18 HPV-a koji su odgovorni za nastanak 70% raka vrata maternice. Četverovalentno cjepivo štiti i od genotipova 6 i 11 koji su odgovorni za preko 90% anogenitalnih bradavica. Dvovalentno cjepivo ( genotipovi 16 i 18 ) primjenjuje se isključivo kod ženskog spola u tri doze ( dvije doze u dobi od 9 do 14 godina ). Četverovalentno cjepivo ( genotipovi 6, 11, 16 i 18 ) primjenjuje se u oba spola u tri doze ( dvije doze u dobi od 9 do 13 godina ).

Sada je nabavljeno 9-valentno cjepivo (genotipovi 6,11,16,18,31,33,45,52,58) koje se primjenjuje u oba spola za aktivnu imunizaciju .Pojedinci u dobi od 9-14 godina primaju dvije doze, tako da drugu dozu treba primijeniti između 5 i 13 mjeseca nakon prve doze. Osoba starija od 14 godina prima 3 doze cjepiva prema rasporedu (0,2,6 mjeseci).

Procjenjuje se da je u svijetu do sada primijenjeno više od 80 milijuna doza cjepiva protiv HPV-a.    Brojna istraživanja i dugogodišnje iskustvo cijepljenja pokazuju da je cjepivo protiv HPV-a sigurno. Uobičajene nuspojave su blage, kratkotrajne i prolaze spontano, dok su ozbiljne nuspojave izuzetno rijetke.

Besplatno, dobrovoljno i preporučeno cijepljenje omogućeno je za učenice i učenike osmog  razreda osnovne  škole  u školskoj godini 2017./18.

       Za sve informacije možete se obratiti nadležnom školskom liječniku na broj telefona 411-286.

Skip to content