Visoke temperature tijekom ljetnih mjeseci pogoduju razmnožavanju mikroorganizama i time se povećava rizik za pojavu bolesti koje se prenose hranom.
Većina bolesti koje se prenose hranom pojavljuju se iznenada i traju kratko vrijeme, ali trovanja hranom mogu ponekad dovesti i do ozbiljnih komplikacija, čak i smrtnog ishoda. Naročito je veći rizik za dojenčad i malu djecu, starije osobe i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom.
Najčešće pogreške prilikom rukovanja hranom, koje mogu utjecati na razvoj mikroorganizama i posljedično trovanje hranom, su:
- nepostizanje potrebne temperature u svim fazama čuvanja i pripreme hrane
(nedovoljno niske ili nedovoljno visoke temperature)
- omogućavanje doticaja sirove i termički obrađene hrane
- nedovoljno posvećivanje pažnje pravilima higijene
Kako bi smanjili rizik za pojavu trovanja hranom tijekom vrućih ljetnih mjeseci pročitajte priložene preporuke Svjetske zdravstvene organizacije o pravilnom pristupu pripremi i čuvanju hrane: